Интересно и полезно:
Пиафлората, или така наречената "цветарска гъба" се използва много често при аранжировките с отрязан цвят, за да се постигне оптимален обем и форма на цялостната композиция.
Тя има пореста консистенция, лека е, крехка е и лесно се реже с нож, дълбае и оформя. След като се добие желаната форма, пиафлората се накисва в достатъчно голям съд, напълнен с вода. Там се оставя без да се притиска, докато обилно се "напои" с вода. Трябва да се има в предвид, че ако се натисне сухата пиафлора във водата, във вътрешността ú могат да останат сухи места и въздушни кухини, които ще влошат нейните качества. По-старата пиафлора изисква повече време, докато поеме необходимата вода, а тази, която е по-прясна, сравнително бързо попива необходимата ú течност. Веднъж напоена с вода, пиафлората е готова за работа и може да се пристъпи към аранжиране на растенията.
Пиафлората широко се използва за основа на растителни обеми, които се аранжират в кошници и други видове декоративни съдове. Прилагат се широко в различните видове сватбени украси и декорации - аранжировки за автомобили, булчински букети, аранжировки на маси, ритуалните зали и много други. Приложението на цветарската гъба - пиафлора зависи от въображението на флориста и когато се работи по поръчка - и от желанието на клиента.
За да се поддържа в добро състояние възможно най-дълго време аранжировка направена върху пиафлора, е необходимо да се полива, тъй като част от водата се изпарява, а друга част се усвоява от цветята и така пиафлората постепено засъхва. Осигурявайки достатъчно влага с редовно поливане, растенията ще имат постоянен достъп до водата и разтворените в нея вещества, които ги предпазват от увяхване и загниване.
Източник: www.elfite.net